Op zondag 28 april vindt kunt u deelnemen aan een themarondleiding vanaf 13:30 uur die betrekking heeft op onder meer oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die hun laatste rustplaatsen hebben op ‘d’n Aje Kirkhaof’. Deze twee uur durende rondleiding voert langs een groot aantal graven van vele Roermondse oorlogsslachtoffers, gesneuvelde militairen en verzetshelden. Tevens zal ook de Joodse begraafplaats bezocht worden met het vorig jaar onthulde (graf)monument, opgericht ter nagedachtenis aan 85 vermoorde Joodse Roermondenaren.


Voor deelname aan deze themarondleiding op zondag wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd. Betaling kan ter plaatse, bij voorkeur middels een QR-code of contant.

Voor deze rondleiding is aanmelden niet nodig

Op zondag 23 maart a.s. vindt de eerste door de Stichting Oude Kerkhof aangeboden gratis rondleiding in 2025 plaats over de uit 1785 stammende stadsbegraafplaats ‘Nabij Kapel in ’t Zand’, zoals de officiële benaming luidt. De start is om 13:30 uur bij de publieksingang van de begraafplaats. Gedurende de twee uur durende rondleiding zullen alle vijf geloofsgedeelten en daarmee markante laatste rustplaatsen en locaties van dit rijksmonument worden bezocht.
Het is niet alleen een plek waar een enorme hoeveelheid genealogische informatie zichtbaar is, maar ook het tastbare overblijfsel van een verdwenen samenleving. Hier liggen in de meest letterlijke zin van het woord de Roermondenaren die tussen 1750 en 1950 de historie van de stad medebepaald hebben. Daaronder bevinden zich niet alleen geestelijken, politici, leden van de rechterlijke macht, edelen, industriëlen en middenstanders, maar ook kunstenaars, medici, notarissen, architecten, stadsfiguren en kermisexploitanten. Vele graven herinneren bovendien aan de Tweede Wereldoorlog die vooral op het joodse gedeelte in het bijzonder gekenmerkt worden.

 

Het is die dag onder meer mogelijk de crypte van de bisschoppenkapel te bezoeken, evenals andere grafkapellen die voor deze gelegenheid opengesteld zullen worden.

 

Deelname is gratis

 

Zaterdag 1 maart 2025 was het exact 80 jaar geleden dat de Amerikaanse bevrijders onder bevel van Generaal-Majoor John.B Anderson Roermond binnentrokken. Vanuit de zuidzijde staken zij de Roer over om Roermond eindelijk te bevrijden van de Duitse bezetting. Roermond had zwaar geleden, vooral in de laatste maanden van de winter van ‘44/’45. Roermond was frontstad en hierdoor voor een groot deel in puin geschoten en de bevolking grotendeels geëvacueerd naar de noordelijke provincies. De Amerikanen troffen een zwaargehavende en grotendeels verlaten stad aan. De vreugde en blijdschap overheersten echter.

 

Vandaag 1 maart werd deze gebeurtenis herdacht bij het monument voor de oorlogsslachtoffers op begraafplaats ‘Tussen de Bergen’. Bij dit monument, onthuld op 4 mei 1950 door burgemeester Geuljans, vonden 79 slachtoffers hun laatste rustplaats. Het grootste deel van deze slachtoffers werd eerder begraven op ‘de begraafplaats nabij Kapel in ’t Zand’, tegenwoordig ‘Het Oude Kerkhof” genoemd en later overgebracht naar de nieuwe begraafplaats. Slachtoffers van de diverse bombardementen in 1944, de beschieting van de evacuatietrein, de veertien gefusilleerden van de Luzenkamp en een aantal in gevangenschap overleden burgers liggen hier begraven in een cirkel rond het monument. Het monument staat ook ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog in Roermond, 400 in totaal.

 

Na een welkomstwoord door kabinetschef René Mahieu sprak burgemeester Yolanda Hoogtanders tot de ongeveer 200 aanwezigen. Zij memoreerde dat tegelijkertijd op 1 km afstand 18.000 mensen feest vieren in de binnenstad vanwege het carnavalsfeest. Zij wist echter een treffende brug te slaan tussen deze twee gebeurtenissen. Dankzij de bevrijding van Europa door de Amerikanen kunnen wij heden ten dage in vrijheid feest vieren. “Vreugde en verdriet liggen ook soms dicht bij elkaar.”

 

Een indrukwekkende toespraak volgde hierna door Hanna Zhykhareva-Tolstik,  die drie jaar geleden met haar drie kinderen naar Nederland vluchtte. In goed verstaanbaar Nederlands sprak zij de genodigden toe. Zij wist de huidig dreigingen in Europa in een historisch perspectief te plaatsen. Hierbij maakte zij de vergelijking met de bezetting door Duitsland in de vorige eeuw. Vanwege de emoties die af en toe opspeelden werd zij spontaan liefdevol bijgestaan door burgemeester Hoogtanders.

 

 

De Bond van Wapenbroeders afdeling Roermond/Venlo speelde een ceremoniële rol bij deze herdenking. Een blazersensemble heeft de middag sfeervol opgeluisterd. Na de kransleggingen door diverse organisaties werd met het blazen van ‘The last Post’, twee minuten stilte en het zingen van ‘het Wilhelmus’, de bijeenkomst afgesloten met een defilé langs het monument.